Akut ve Kronik Prostatit

Prostatit, prostat bezinin ve çevresinin enfeksiyonlu durumunu anlatan bir terimdir. Ürogenital yakınmalarla (idrar yaparken yanma, batma, sık idrara çıkma, gece sık idrara kalkma, zorlanarak idrar yapma, sürekli idrar varmış gibi bir his olması, makat kısmında yanma ve ağrı, apış arasında ve kasıklarda ağrı, ağrılı ejakulasyon ve sonrası yanma,  vs.) başvuran hastaların çoğuna prostatit tanısı konulmakta ve erkeklerin % 50 ‘si yaşamlarının herhangi bir döneminde prostatit nedeniyle incelenmektedir. Prostat iltihabı üriner sistemde yaşayan bazı bakterilerin prostatın kendi sıvısının akımı sağlanan kanallarda idrar yolundaki basıncın artması sonucu reflü denilen geriye kaçış yolu ile bakterilerin girmesi ile oluşabilir. Bu durum böbreklerden veya idrarın çıkış yolundan giren bakteriler sonucu meydana gelebilmektedir. Üriner sistemdeki herhangi bir enfeksiyon prostat iltihabına neden olabilmektedir.

Kabaca birkaç tip prostatit vardır.
1- Akut Bakteriyel Prostatit
2- Kronik Bakteriyel Prostatit
3- Kronik Nonbakteriyel Prostatit (Tahlil, tetkik ve bulgularda bakteri teşhis edilemediği için bu şekilde anılmaktadır).

Akut Bakteriyel Prostatit:

Prostatitin en az görünen tipidir. Kolaylıkla tanı konulur. Prostatitin diğer tiplerine oranla daha kolay tedavi edilir. Sebebi, ani gelişen bir bakteriyel enfeksiyondur. Belirgin bulguları olduğundan kolay teşhis edilir. Tipik bir idrar yolu enfeksiyonu tablosu vardır. Hastada yüksek ateş, üşüme, titreme gibi enfeksiyon bulguları olabilir. Hasta kendiliğinden acil servise ya da üroloji doktoruna başvurur. Her yaş grubunda görülebilir.

Kullanıcı yorumları için TIKLAYIN!

 

 

Akut Bakteriyel Prostatitin Belirtileri Nelerdir?

·     Ağrılı idrar yapma

·     Mesanenin tamamen boşaltılmasında güçlük

·     Belin alt kısmına vuran ağrı

·     Karın ve pelvik bölgede ağrı

·     Yüksek ateş, üşüme ve titreme

 

Kronik Prostatit:

Üriner sistem enfeksiyonları prostat içine yerleştiği zaman tedavisi tam olarak yapılmadığında kronikleşmekte ve hastaların dönem dönem idrar, yanma, ağrı, aktivasyon problemleri yaşamalarına sebep olabilmektedir.

Bu durumdaki hastalara kronik prostatit teşhisi konulabilmektedir.

Kronik Prostatitin Belirtileri Nelerdir?

·     Sık idrara çıkma

·     İdrar yaparken yanma ve ağrı

·     Zorlanarak idrar yapma

·     Mesaneyi tam boşaltamama ve sürekli idrar varmış gibi bir his

·     İdrar yolunda  sızlama ve soğukluk hissi

·     Ani sıkışma hissi

·     Genital bölgede uyuşukluk hissi

·     Rektum veya bel bölgesinde hafif ağrı

·     İlişki sırasında rektum ile apış arasında batıcı bir ağrı

·     Sırtın alt kısmında ağrı.

·     Aktivasyonun zayıflaması,ejakulasyon miktarı ve tazyikinde azalma

·     Ağrılı ejakulasyon ve sonrası yanma

·     Dizlerde ve ayaklarda üşüme hissi

·     Semende kan görülmesi

·     Hafif ateş

Kronik prostatit teşhisinde en etkili ve güvenilir yöntem Tuşe Rektal (parmakla prostat muayenesi) dir. İdrar, kan,kültür testlerinde herhangi bir bulguya rastlanılmadığı halde kronik prostatit belirtilerini çok şiddetli bir biçimde yaşayan hastalar olabilmektedir.

Tuşe rektal (parmakla prostat muayenesi ) sonrasında prostatik sıvıda normal miktarda lökosit olabilir. Orta idrardan yapılan kültür temiz çıkarken, prostatik masajla alınan sıvının kültürü veya masaj sonrası alınan idrarın kültüründe üreme olabilir ve ultrasonografi ile prostatın görüntülenmesi tanıda yardımcı olabilmektedir.

Kronik prostatitin tedavisi oldukça problemli ve zor bir süreçtir. Üriner enfeksiyonlarda etkili olan ilaçlar kronik prostatitte etkili olmayabilmektedir. Kültürleri pozitif olmaya devam eden hastalar için 6-8 aylık baskılayıcı antibiyotik tedavileri gerekebilir. Ancak çoğunlukla antibiyotikler kesildikten sonra tekrarlama olabilmektedir. Enfeksiyon böbreklere, testis ve epididim gibi genital organlara yayılabilir. Erkek kısırlığına bile neden olabilmektedir.

Takviye edici bitkisel kürler, kronik prostatit tedavisinde antibiyotiklerle birlikte kullanıldığı zaman deforme olmuş prostat bezinin olumsuz semptomlarını yok etmede yardımcı olabilir ve hastanın yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar.

Kullanıcı yorumları için TIKLAYIN!

Ürünler

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak ister misiniz?