Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimsi renkli bir uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur. Türkiye’de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmaktadır.
Bilinen bileşimi uçucu yağ ( pinenler, berneol, cineol, terpineol, kamphor, thuon ), reçineli madde, şekerler ( glikoz, sakaroz, mannitol ), tanen, fosfat, organik asidler, achillein, ve potasyum tuzlarıdır.
Tonik ve kabız yapıcı, yumurtalık ve rahim ağrılarını dindirici, idrar söktürücü, safra artırıcı, adet düzenleyici, kan temizleyici ve dolaşımını düzenleyici, bağırsak kurtlarını düşürücü özellikleri olabilir.
Hemoroide karşı rahatlatıcı özeelliği vardır.Dokularda oluşan lezyonları giderme özelliği çok kuvvetli bir bitkidir.
Bayanların sancılı ve depresif geçen regl dönemlerinde, regl gecikmelerine, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.
Civan perçemi erkeklerde görülen kronik prostatit, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile bayanlarda sıkça görülen sistit ve kronik sistit hastalıklarında alternatif tedavi olarak kullanıldığında fayda görülebilmektedir.
2016 © Eroğlu İlaç. Tüm hakları saklıdır.